Jeg læser hele tiden nye spændende fagrelevante bøger og artikler indenfor HR, organisationer, forandringer og ledelse. Her er et uddrag af de seneste jeg har læst og som bestemt kan anbefales, hvis du har samme faglige interesser som jeg har.
Amy Edmondson forskede allerede i 1999 i teams og hvad der skal til for at forbedre performance, men først i 2019 brød hun igennem med dette bog, som enkelt og simpelt forklarer hvad psykologisk tryghed er, hvorfor det er vigtigt at have og hvordan vi kan skabe det på vores arbejdspladser.
Dette er min go to bog når vi taler strategi og udformning af nye strategiske mål. Bogen er bygget godt op med først at finde drømmen og derefter beslutte sig for hvilke detaljer der skal til for at nå drømmen. Derudover er der masser af gode eksempler i bogen.
Frederic Laloux har forsket i hvordan fremtidens organisationer kunne se ud og det er der kommet denne lille illustrerede udgave ud af. Bogen er fyldt med billeder og eksempler på organisationer der har kastet sig ud i fremtidens organisering og ledelse. Den er en fantastisk inspirationskilde for folk der gerne vil tættere på fremtiden.
The Mind of the leader er en refleksion bog for ledere. De tilbyder i bogen en ny og radikal anderledes ledelsesforståelse, som tager udgangspunkt i at være mere mindful, uselvisk og medfølende. Der er gode konkrete øvelser og værktøjer i bogen og jeg anvender den tid i forbindelse med sparring af ledere, da den er lige til at gå til.
Denne bog sætter fokus på autencitet i rollen som leder. Vi har måske hørt ordet autentisk lidt for mange gange, men denne bog vækker alligevel noget i mig at læse og dens tanker om at gå fra et ’empty suit’ til det hele mennesker, også som ledere, er inspirerende. Der ligger en del research bag bogen og dermed også nogle gode data underbyggede pointer og anbefalinger.
Min gode kollega og tidligere medforfatter Gitte Svanholm har skrevet denne fantastiske bog om konstruktive konflikter. Jeg har selv anvendt bogen flere gange i forbindelse med både mediation og egne konflikter. Bogen er let læst og med masser af gode illustrerede eksempler undervejs. Jeg vil sige at denne bog både henvender sig til facilitatorer/undervisere, men i lige så høj grad til alle os, der bare gerne vil blive bedre til konflikthåndtering, i det daglige.
Kevan Hall har skrevet denne bog om hvordan matrix ledere kan skabe engagement hos medarbejderne i denne form for organisering og hvordan man kommer kompleksiteten i matrix organisationer til liv. I min hverdag
Dave Ulrichs seneste bog giver et bud på seks kompetencer som han og hans medforfattere mener er relevante for fremtidens HR. Bogen skal ses som en tips og tricks bog til folk der arbejder professionelt med HR og handler i høj grad om hvordan HR kan og skal levere værdi for forretningen.
Lucy Adams er tidligere HR Direktør hos BBC og giver i sin bog "HR Disrupted" en velfortjent overhaling til os HR folk. Hun beskriver meget fint hvad HR bør fokusere mere (og mindre) på i en verdens hvor alting er i forandring. Hun kommer også med mange gode praktiske forslag til hvad man kan gå hjem i sin organisation og gøre (anderledes). Dette er absolut en af de bedste HR bøger jeg har læst i mange år. Den er samtidig super let at læse.
Patrick Lencionis bog "De fem dysfunktioner i et team" er hurtigt blevet en bestseller og med god grund. Det er første gang jeg har læst så godt et bud på hvad der skal være tilstede for at få et team til at fungere optimalt og ikke mindst konkrete værktøjer og ideer til hvordan. Bogen er lidt sjov på den måde at den er skrevet som en ledelsesfortælling og ikke en værktøjsbog, til sidst i bogen er der dog en mere konkrete værktøjer man kan bruge direkte.
Bogen jeg selv har skrevet i 2015 er en fagbog om tilknytningsteori og vores opvæksts betydning for os som ledere. Det er også en værktøjskasse, der kan hjælpe til et højere reflektionsniveau for os i rollen som ledere.